úterý 2. prosince 2014

Křehký jablečný koláč se zázvorem


Těsto se Vám povejde do formy která má stejný nebo podobný obsah jako kulatá forma průměrem velikosti 25cm. Koláč je hodně sladký, nádherně voní a zázvor ucítíte až na konci sousta a bude Vás v těchto mrazivých dnech krásně zahřívat.


Křehké těsto má rádo chlad, i máslo přidávejte poloměkké a pracujte s co nejchladnějšíma rukama a třeba klidně i při otevřeném okně (nebo ledničce, jestli je léto). Máslo v těstě by se totiž nemělo nikdy úplně rozpustit.

Ingredience:

Těsto:
 240g hladké mouky
80g krupicového cukru
120g másla
lžička vanilkového cukru
štipka soli
1 vajíčko

Náplň:
4 větší jablka
2 cm zázvoru nebo lžíci sušeného zázvoru
lžičku anýzu
2 lžičky agaru
4 lžíce medu
100g cukru

Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a rukama umísíme krásnou žlutou kouli, kterou dáme na 30minut odpočinout do lednice.
Mezitím si oloupeme jablka a zázvor. Zázvor nastrouháme a jablka nakrájíme na nám milé kousky. Kdo nemá oblíbené tvary kousků jablek, velmi efektní jsou měsíčky. 
Ty následně zalijeme medem, zasypeme kořením, cukrem a agarem a promísíme.

Po 30 minutách z části těsta vyválíme plát, který bude stejně velký jako dno formy, propícháme ho vidličkou a dáme péct na 15 minut při 200°C. 
Vyndáme z trouby a tu necháme otevřenou, musíme totiž snížit teplotu na 150°C.
Ze zbytku těsta vyválíme pruh, který dáme okolo dokola formy. Vykydneme tam jablečnou náplň a dáme péct na 150°C na 50 minut.

Po upečení dejte vychladnout okamžitě na mřížku. Jinak se Vám těsto zespoda zapotí a přilepí k formě.

Koláč nechte kompletně vychladnout, agar tak udělá své a ze štávy z jablek bude želé. 

Užijte si chladné večery a dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat