Těsto se Vám povejde do formy která má stejný nebo podobný obsah jako kulatá forma průměrem velikosti 25cm. Koláč je hodně sladký, nádherně voní a zázvor ucítíte až na konci sousta a bude Vás v těchto mrazivých dnech krásně zahřívat.
Křehké těsto má rádo chlad, i máslo přidávejte poloměkké a pracujte s co nejchladnějšíma rukama a třeba klidně i při otevřeném okně (nebo ledničce, jestli je léto). Máslo v těstě by se totiž nemělo nikdy úplně rozpustit.
Ingredience:
Těsto:
240g hladké mouky
80g krupicového cukru
120g másla
lžička vanilkového cukru
štipka soli
1 vajíčko
Náplň:
4 větší jablka
2 cm zázvoru nebo lžíci sušeného zázvoru
lžičku anýzu
2 lžičky agaru
4 lžíce medu
100g cukru
Všechny ingredience na těsto dáme do mísy a rukama umísíme krásnou žlutou kouli, kterou dáme na 30minut odpočinout do lednice.
Mezitím si oloupeme jablka a zázvor. Zázvor nastrouháme a jablka nakrájíme na nám milé kousky. Kdo nemá oblíbené tvary kousků jablek, velmi efektní jsou měsíčky.
Ty následně zalijeme medem, zasypeme kořením, cukrem a agarem a promísíme.
Po 30 minutách z části těsta vyválíme plát, který bude stejně velký jako dno formy, propícháme ho vidličkou a dáme péct na 15 minut při 200°C.
Vyndáme z trouby a tu necháme otevřenou, musíme totiž snížit teplotu na 150°C.
Ze zbytku těsta vyválíme pruh, který dáme okolo dokola formy. Vykydneme tam jablečnou náplň a dáme péct na 150°C na 50 minut.
Po upečení dejte vychladnout okamžitě na mřížku. Jinak se Vám těsto zespoda zapotí a přilepí k formě.
Koláč nechte kompletně vychladnout, agar tak udělá své a ze štávy z jablek bude želé.
Užijte si chladné večery a dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat