středa 21. ledna 2015

nekulajda z hlívy ústřičné



Kdo by neměl rád Hlívu, za pár korun z ní uděláte velkou parádu. Spousta lidí jí má ráda obalovanou, ale já se tentokrát pustila do polévky, která se tak trochu podobá kulajdě, jen v ní chybí kopr. Ale klidně si ho tam dejte.


Ingredience:
300g Hlívy
4-5 brambor
1 menší cibule
500ml zakysané smetany
2 lžíce octa
1 lžíce hladké mouky 
1 lžíce oleje
5 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
kmín a sůl
vejce

Nakrájenou Hlívu spolu s bramborami uvaříme v litru osolené a okořeněné vody do změknutí.
V hrnci na oleji osmažíme cibulku do sklovista. zaprášíme moukou a když se nám začne odlepovat vlijeme brambory s Hlivou i vodou ve které jsme je vařili. Přidáme ocet, povaříme a po cca 5 minutách přidáme smetanu.

Kulajdu servírujeme se ztraceným, nebo natvrdo uvařeným vejcem. Kdo má jak rád.
Kdo neví, jak se dělá ztracené vejce postup je takovýto:Na jedno vejce použijete 1-2 lžíce octa, vodu, vejce
Vejce si rozklepněte do mělké mísy.
V širokém hrnci nebo hluboké pánvi si ohřejeme vodu na cca 80°C (na dně se začínají dělat malé bublinky) a vytvoříte vír - čím širší hrnec tím déle vír vydrží. A teď nastává ta finta. Postupy jsou dva, mě se osvědčil ten, kdy vejce rozklepnu do mělké misky, kde mám připravený ocet a potom to celé najednou vliji do středu víru. Přidám jednu otočku navíc a vařím 4 minuty.
Oficiální postup mluví o vlití octu do vody a pak přidání vejce.
Vejce se vyndavá buď lžící na těstoviny nebo obracečkou.