pondělí 24. listopadu 2014

Famózní sněhové sladké žitné placky smažené na kokosovém oleji

To je název! Ale schválně nepíši palačinky, aby zas nějaká puritánská kuchařka nekamenovala svýma názorama, že palačinka to je jedině když...

Pravdou také je, že to je trošku netradiční, složitý a pracný recept. odměnou Vám ale budou placky, jichž většina zmizí už při přípravě a druhé hned jak je pomažate marmoškou nebo pacholíkem. Na mě, například, zbyla jen jedna.




Tyto placky jsou slazené medem, je ho tam poměrně dost, takže pokud je uděláte tenoučké a necháte je dlouho se smažit budou křupavé.


Ingredience
2 vejce velikosti M
12 polévkových lžic žitné hladké celozrnné mouky
5 polévkové lžíce medu
zakysané podmáslí - podle potřeby, cca 250ml
1 polévková lžíce másla
kokosový olej
špetka soli

Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh, který odložíme do lednice. V druhé větší misce umícháme žloutky se změklým máslem do pěny, opatrně vlijeme do sněhu z bílků a jemně zamícháme.
'Pokud pracujeme s bílkovým sněhem, nesmíme kvrdlat ani míchat jak o život, naopak, každou novou ingredienci zamícháváme do těsta postupně a pomalu. Těsto spíše hladíme, mazlíme se s ním, nabíráme velmi jemně ze stran dolů do středu a nahoru a na stranu, pomalu otáčíme miskou a užíváme si jak plyne čas'.
Postupně na střídačku přidáváme mouku a med. Když máme zapracovanou všechnu mouku s medem, vznikne nám trošku hustější těstíčko a to si opatrně rozředíme podmáslím. Nesmíme moc, protože placky budou moc jemné a budou se hůře dělat velká kola, lepší je těstíčko nechat  trošku hustější.

Potom musíme začít pracovat docela rychle, aby nám sníh nestihl spadnout, lepší je si rozdělit těstíčko do několika nádob a schovat je do lednice a pracovat pouze s tou jednou "várkou".

Dejte si je s čím chcete, moje děti milují marmeládu, já skořici a pacholíček nebo mascarpone, můj muž cokoliv.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat