pátek 7. listopadu 2014

Chia, oves, jogurt a ovoce



Jsem docela dost zatížená na zdravou výživu a pokud možno co nejvíce domácí.
Celkem nedávno, jsem objevila i kouzelná semínka CHIA. Kdo ví co to je, přeskočí rovnou na recept, a kdo zná i ten, počká si na další.



Kdo neví co to kouzelná semínka CHIA jsou si o tom buď sám něco vyhledá, nebo postě zůstane u mě na blogu a dozví se co potřebuje. A nebojte je to jen ve zkratce.

Jedná se o semínka šalvěje hispánské. Jsou maličké jako zrnka máku, ale podobají se spíše sezamu.
O této rostlině a hlavně o účincích a blahodárnosti jejích semen věděli už dávní Aztékové. Byla ceněna jako zlato a proto se jimi jeden čas dokonce i platilo a nebo se používala k uctívání bohů.
A proč? Tak za prvé, je to silný antioxidant, obsahují snad všechno od A po železo, jsou velmi hydrofilní a příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru. Je to vlastně takový přírodní vitamín. Ale googlete, vygooglíte mnohem zajímavější věci.

Já je cpu prakticky do všeho.


A teď už recept:
Jogurtová ovesná kaše s chia

1 velký kelímek bílého jogurt (nebo odpovídající množství kefíru - v tom případě nepřidávat mléko)
4 lžíce ovesné kaše
1 lžička chia semínek
1 lžička sladidla, které používáte nejvíce (stévie, med, agátový sirup, cukry)
Trocha mléka na mírné rozředění
Ovoce dle chuti

Všechny ingredience smícháme dohromady, naplníme sklenice, zavíčkujeme a uložíme do lednice, alespoň na 12 hodin. V tom ledničkovém chladu, nám - vám vydrží, minimálně týden.

A ráno bude zase o něco příjemnější a chutnější.

Šárka