pondělí 24. listopadu 2014

Tažený štrúdl


Vůně jablek, chuť skořice, rumu, ořechů a cukru, k tomu čaj nebo bílá káva a hned je za oknem vlídněji i když zrovna řádí sněhová bouře. Já se už jen při představě štrúdlu vracím do dětství. Moje maminka umí vynikající štrúdl a málo kdy se jí nepovede. No jo, léta zkušeností.

Tažený štrúdl měl rád dokonce i Karel Čapek





V tomto receptu je velmi důležité to slovíčko TAŽENÝ, protože to nám oznamuje že štrúdl nebude z lístkového těsta ale z taženého.

Lístkové těsto si nechám někdy na později, dají se z něj udělat lepší a chutnější zákusky a dobroty ke kávě a navíc, taženej štrúdl je prostě taženej štrúdl, to musí vědět každý.

Recept na těsto možná patří k těm složitějším, ale když se budete držet předpisu a rad mělo by se Vám povést. Když ne, nevadí. Cvičení dělá mistra.


  • Při taženém těstě použijte pouze kvalitní hladkou výběrovou, která má vysoký obsah lepku.
  • Ruce i vál mějte stále od mouky a těsto tahejte velmi opatrně ať se vám nepotrhá. Vůbec se snažte s tahaným těstem pracovat velmi pomalu a opatrně, Není kam spěchat.
  • Pokud se Vám těsto nedaří natahovat, Nechte ho rozválené cca 10 minut odpočívat a pak to zkuste znovu. - lepek se musí pořádně aktivovat a společně s octem začít pružit.

Těsto:
250g hladké mouky
špetka soli
2 žloutky
120ml vody
1 polévková lžíce jablkového octu

Náplň:
4 velká jablka nastrouhaná (já dávám i se šlupkou)
šťáva z jednoho citronu
60g strouhanky
50g cukru
Balíček vanilkového cukru 
lžička skořice
50g rozinek namočených v rumu
50g vlašských ořechů

máslo na pomazání
cukr na posypání

Mouku prosejeme se solí, přidáme žloutky a vlažnou vodu s octem. - Držte se zásady, že přilijete trochu vody a octu, promícháte a podle konzistence přidáváte dál. Každá mouka saje jinak, hodně záleží na tom odkud je, jaké bylo léto a podobně, takže tekutinu vždy po troškách.
Až vypracujeme těsto přikryjeme ho utěrkou a necháme odpočinout.
Po 30 minutách  těsto rozválíme na plát, přikryjeme nahřátou, ale ne horkou utěrkou a necháme odpočívat dalších 15 minut.
Potom ho přeložíme na pomoučený ubrus, nebo větší kus plátna a hřbetem ruky budeme vytahovat na tenký plát. - To znamená, že na plát těsta položíme ruce dlaněmi vzhůru a střídavě jednou a druhou rukou, těsto odtahujeme od sebe až nám vyjde tenoučký plát.

Plát potřeme částí roztopeného másla a na něj nasypeme strouhanku, nemělo by jí být málo, ale ani moc. Potom rozložíme jablka, posypeme cukry, skořicí, rozinkami a ořechy. Pomocí ubrusu smotáme závin. 
Všechny spoje pomažeme máslem kraje založíme a ohneme dospod.
Potřeme zbylým máslem, a vložíme na plech a do trouby, kterou jsme si zahřáli na 180°C.
Pečeme přibližně 40 minut a během pečení ji ještě 2x potřeme máslem a po upečení ještě teplou posypeme cukrem.


Ať se povede a dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat