pondělí 12. ledna 2015

Kus kuskusu s řepou

Červená řepa.
Jednou jsem tak listovala kuchařkou a byl tam recept na tuto pečenou červenou řepu a já se jen tak mlsně zalízla. No, a pak jsem šla do obchodu a byla tam! Hned dva krásné kousky zapluly do mého nákupního košíku.
Za pár dní se mou kuchyní rozvoněla vůně pečené řepy s česnekem a dlabanec byl na světě. SUPERJEDNODUCHÉ

Poučení? 
1)Pokud pracujete s červenou řepou, všechno co nechcete mít trvale, nebo více jak dočasně červené, si chraňtě.
2) Platí i po upečení

čas: 60 minut i s pečením
pečení na 160°C
porcí: 4 - 6

Ingredience
2 červené řepy
1 celá palice rozměsíčkovaného, ale neoloupaného česneku
2 - 3 snítky čerstvého tymiánu a nebo půl lžičky sušeného
sůl - tou moc nešetřete, řepa jí spolyká hodně, ale zase! všeho s mírou nebo s Tondou
trocha kvalitního oleje
Jeden celý pytlík kuskusu

Postup? Řepu oloupeme, lépe to jde nožem než škrabkou a rozkrájíme na osminky.


Ty následně vložíme do pekáčku i s celými stroužky česneku, solí, tymiánem a olejem. Pěkně to všechno promícháme a při 160°C pečeme do změknutí přibližně 40 minut.


Kuskus připravíme podle návodu, trvá to cca 15 minut a prakticky se dělá sám. Do něj potom vidličkou rozhňahňáme upečený česnek. Řepu buď pokrájíme ještě na trojúhelníčky a přimícháme do směsi a nebo nandáme na každý talíř kus kuskusu a tři kousky řepy.

Dala bych Vám sem i fotku toho jak to vypadá po upečení, ale jaksi karta přestala kamarádit s počítačem. Snad doplním příště.

TIP: Dá se použít i jako příloha k masu, místo brambor, salátu a podobně. V tom případě vynechte kuskus a dejte si jen řepu s česnekem.

No teď už snad jen 

Dobrou chuť!